Aktuálne

Brífing s P. Lombardim: Benedikt XVI. bude emeritný pápež

Svätý Otec ostane aj po 28. februári „Jeho svätosť Benedikt XVI.“ a bude ho možné nazývať „emeritný Svätý Otec alebo emeritný Rímsky pápež“. Počas dnešného brífingu v Tlačovom stredisku Svätej stolice to novinárom oznámil jeho riaditeľ P. Federico Lombardi SJ. Benedikt XVI. po odstúpení z úradu bude nosiť jednoduchú bielu reverendu, ale nebude nosiť červené topánky. Podľa hovorcu bude „prsteň rybára“, teda pečatný prsteň Svätého Otca rozlomený.

Na zajtrajšiu audienciu bolo vydaných 50-tisíc lístkov, ale očakáva sa oveľa väčšia účasť pútnikov. Po audiencii sa neuskutoční tradičné „baciamano“, teda osobné stretnutie Svätého Otca s niektorými biskupmi alebo inými osobami. V závere, po katechéze a požehnaní, Svätý Otec prejde v papamobile celé Námestie sv. Petra, aby sa takto rozlúčil s pútnikmi. „Po audiencii sa v Klementínskej sále Apoštolského paláca uskutoční stretnutie s niektorými predstaviteľmi, na úrovni hlavy štátov. Očakáva sa prezident Slovenskej republiky, ktorý je na národnej púti. Kapitáni regenti Sanmarínskej republiky, bavorský prezident a knieža z Andorry,“ uviedol P. Lombardi.

Vo štvrtok o jedenástej predpoludním sa Benedikt XVI. rozlúči s tými kardinálmi, ktorí budú v tom čase v Ríme. O 16.55 hod. odíde z námestia sv. Damaza na vatikánsky heliport, kde sa s ním rozlúči kardinál dekan. O dvadsať minút neskôr sa predpokladá prílet do Castel Gandolfa, kde ho privíta kardinál Giuseppe Bertello, prezident Governatorátu mestského štátu Vatikán spolu s biskupom Albana, starostom mestečka a miestnym farárom. O 17.30 hod. Benedikt XVI. vykoná posledný verejný akt, keď z balkóna apoštolského paláca pozdraví prítomných na námestí. O 20. hodine, keď nastane Sede vacante, švajčiarska garda skončí svoju službu v Apoštolskom paláci v Castel Gandolfe.

V piatok 1. marca kardinál dekan rozošle zvolávacie listy kardinálom na kongregácie. Podľa riaditeľa Tlačového strediska je veľmi pravdepodobné, že kongregácia sa neuskutoční pred 4. marcom.