Aktuálne

Bl. Matka Tereza bude vyhlásená za svätú 4. septembra 2016

Vatikán 15. marca. Blahoslavená Matka Tereza bude vyhlásená za svätú 4. septembra 2016. Dnes to oznámil Vatikán.

Vatikán 18. decembra – Svätý Otec František dal súhlas s vydaním dekrétu potvrdzujúceho zázrak na príhovor blahoslavenej Terézie z Kalkaty, čiže Matky Terezy (1910-1997). U zakladateľky kongregácií Misionárok lásky a Misionárov lásky, rodným menom Agnese Gonxha Bojaxhiu, sú tak splnené podmienky pre jej vyhlásenie za svätú a otázkou je už len stanovenie dátumu svätorečenia. Ten by mal byť určený pri najbližšom kardinálskom konzistóriu. Neoficiálne dohady médií hovoria o pravdepodobnom dátume svätorečenia 4. septembra 2016.

 

Ako uvádza agentúra Zenit, zázrak dokumentovaný brazílskou diecézou Santos sa týka mimoriadneho uzdravenia z roku 2008. Išlo o uzdravenie 35-ročného muža z nevyliečiteľného stavu po ôsmich mozgových príhodách spojených s hydrocefalom. Sedemčlenné kolégium lekárskych expertov vyjadrilo jednomyseľnú mienku o jeho vedeckej nevysvetliteľnosti. Uzdravenie vysokoškolsky vzdelaného muža, ktorý má dnes 42 rokov, sa udialo 9. decembra 2008, keď sa v stave kómy nachádzal už v operačnej sále, no z technických príčin bola operácia na chvíľu pozdržaná. Pri návrate do sály chirurg našiel pacienta sediaceho a pri plnom vedomí, bez predchádzajúcich symptómov.

Pápež František schválil dekrét pri audiencii prefekta Kongregácie pre kauzy svätých kard. Angela Amata 17. decembra, teda v deň svojich 79. narodenín. Zároveň schválil aj ďalšie tri dekréty, ktoré sa týkajú hrdinských cností rehoľníkov z Kongregácie komboniánskych misionárov a Inštitútu školských bratov a jedného laika.