Aktuálne

13. máj 1981 - pred 35 rokmi sv. Ján Pavol II. tesne unikol smrti: „Totus tuus ego sum“

Vatikán 13. mája – V dnešný deň liturgickej spomienky Fatimskej Panny Márie si pripomíname aj 35. výročie atentátu na sv. Jána Pavla II. Už štyri dni po zásahu strelou Aliho Agču sa Ján Pavol II. z lôžka v rímskej nemocnici Gemelli prihovoril veriacim a verejne odpustil atentátnikovi. Toto boli jeho slová:

„Ďakujem vám, som dojatý z vašich modlitieb a všetkých vás žehnám (…) Modlím sa za brata, ktorý ma postrelil, ktorému som úprimne odpustil (…) Zjednotený s Kristom, tebe, Mária, opakujem: ,Totus tuus ego sum’ - Som celý tvoj.“

Autentické slová v talinčine sú tu: Klikni sem.

Prinášam vám historický audiozáznam týchto slov, ktoré pápež vyslovil po taliansky v príhovore pred modlitbou Raduj sa, nebies Kráľovná v spomenutý deň 17. mája 1981:

„Vi ringrazio commosso per le vostre preghiere e tutti vi benedico (…) Prego per il fratello che mi ha colpito, al quale ho sinceramente perdonato (…) Unito a Cristo, a Te Maria ripeto: ‘Totus tuus ego sum’.“

Presne rok po atentáte, 13. mája 1982, sa sv. Ján Pavol II. v mariánskej svätyni vo Fatime poďakoval Panne Márii za záchranu života pred smrtiacou guľkou, ktorá len o vlások minula životne dôležité orgány.