Nový Svätý Otec František

Nový Svätý Otec si vybral meno František

Novým, v poradí už 266. pápežom, sa dnes stal Argentínčan Jorge Mario Bergoglio, arcibiskup z Buenos Aires. Nástupca Benedikta XVI. na svätopeterskom stolci prijal meno František. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vatikán 13. marca (TK KBS) - Za nového Svätého Otca bol dnes zvolený 76-ročný argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio SJ, ktorý prijal meno František. Bude vôbec prvým pápežom s týmto menom. Vyše stotisíc ľuďom, ktorí sa zhromaždili na Námestí Sv. Petra vo Vatikáne, to oznámil francúzsky kardinál protodiakon Jean-Louis Tauran. Krátko po 20:20 h z lodžie balkóna baziliky 266. hlava Katolíckej cirkvi po prvý raz udelil požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu).

Zvolenie vôbec prvého pápeža z Latinskej Ameriky ohlásil svetu krátko 19:00 h biely dym vychádzajúci z komína vatikánskej Sixtínskej kaplnky a zvony na Bazilike sv. Petra. Kardinál Tauran voľbu potvrdil o takmer hodinu neskôr tradičnou formulou "Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam" (oznamujem vám veľkú radosť: máme pápeža). Ľudia zhromaždení na Námestí sv. Petra vo Vatikáne prijali signalizáciu bielym dymom i oznámenie s veľkým nadšením a potleskom.

Novozvolený pápež František z balkónu Baziliky sv. Petra udelil prvé požehnanie. Najskôr však vyzval k modlitbe za emeritného pápeža Benedikta XVI., po ktorom preberá úrad. Vyzval tiež k modlitbe za celý svet a za bratstvo v Cirkvi. Prítomných veriacich tiež poprosil, aby sa modlili i za neho. Po udelení požehnania opäť poďakoval za "vrelé prijatie". "Zajtra sa idem modliť k Panne Márii a prajem vám dobrú noc," povedal František, prvý jezuita a prvý latinsko-americký pápež, ktorý zasadne na pápežský stolec.

Hovorca Svätej stolice P. Federico Lombardi po oznámení novinárom povedal, že oficiálne meno nového pápeža sa uvádza bez rímskej číslice za menom. Informoval tiež, že krátko po svojom zvolení Svätý Otec František zavolal svojmu predchodcovi a dohodol si s ním stretnutie. Inauguračná svätá omša sa uskutoční v utorok 19. marca (sviatok sv. Jozefa) na Námestí sv. Petra vo Vatikáne. Dovtedy sa očakáva svätá omša s kardinálmi v Sixtínskej kaplnke (štvrtok o 17:00 h), novinármi. S veriacimi sa pomodlí už v nedeľu tradičnú modlitbu Anjel Pána.

Nového Svätého Otca zvolili kardináli po piatich kolách 75. konkláve, ktoré sa začalo v utorok podvečer. Ide o druhého pápeža v treťom tisícročí. Na jeho voľbe sa zúčastnilo 115 kardinálov zo všetkých svetadielov. Novozvolený Svätý Otec nahradí nemeckého predchodcu Benedikta XVI., ktorý sa posledný februárový deň tohto roka vzdal svojho úradu. Pontifikát ukončil po takmer ôsmich rokoch. Osemdesiatpäťročný Benedikt XVI. povedal, že cíti ťarchu staroby a že mu na riadne vykonanie úradu nezostávali sily.

Životopis nového Svätého Otca - Františka

Novým Svätým Otcom sa dnes stal 76-ročný argentínsky kardinál Jorge Mario Bergoglio SJ, ktorý prijal meno František.

Jorge Mario Bergoglio, SJ

Narodil sa 17. 12. 1936 v Buenos Aires v Argentíne. Najskôr absolvoval štúdium inžinierskych vied. Neskôr vstúpil do Spoločnosti Ježišovej. Kňazskú vysviacku prijal 13. 12. 1969. V rokoch 1973 - 1979 bol provinciálom rádu. Potom pôsobil ako rektor teologickej fakulty San Miguel. V Nemecku ukončil ďalšie štúdium a potom pôsobil ako profesor v Argentíne. V júni 1992 (27. 6. 1992) bol vymenovaný za titulárneho biskupa z Aucy a svätiaceho biskupa z Buenos Aires (Argentína). Od 3. 6. 1997 pôsobil ako arcibiskup-koadjútor z Buneos Aires. Od 28. 2. 1998 sa stal arcibiskupom z Buenos Aires. Od 6. 11. 1998 bol biskupom Argentíny (Apoštolský exarcha a ordinár pre veriacich východného obradu žijúcich v Argentíne). Kardinálsky titul mu udelil 21. 2. 2001 pápež Ján Pavol II.

Od 15. 5. 2001 je členom Kongregácie pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života. Od 15. 5. 2001 je členom Kongregácie pre klerikov. Od 15.02.2001 je členom Kongregácie pre Boží kult a disciplínu sviatostí. Od 18.05.2001 je členom Pápežskej rady pre rodinu. Od 12. 12. 2002 je členom Pápežskej komisie pre Latinskú Ameriku.

Dňa 13. marca 2013 bol zvolený za 266. pápeža.

Kto je nový pápež?

José Mario Bergoglio sa narodil 17. decembra 1936 v rodine talianskych prisťahovalcov. Absolvoval štúdium technického charakteru v hlavnom meste Argentíny, kde jeho otec pracoval ako zamestnanec železníc, avšak už v 21 rokoch odišiel do kňazského seminára.

Po vysvätení za kňaza v roku 1959 nasledovalo štúdium teológie. V období rokov 1973-1979 pôsobil ako provinciál rádu jezuitov. V časoch, ktoré boli mimoriadne ťažké pre jeho vlasť, v ktorých po sociálnych nepokojoch prevzala moc v Argentíne vojenská junta, priviedol svojich bratov z rádu späť k prísne náboženským úlohám.

Za "kardinála chudobných" označovaný kardinál Bergoglio sa vyznačuje mimoriadnou skromnosťou, nezriedka cestuje aj ako kardinál metrom argentínskej metropoly a aj v Ríme uprednostňuje pri pohybe po meste tmavý kabát bez kardinálskeho klobúka.

V ostatných rokoch kritizoval primas argentínsky opakovane tamojšie vlády manželov Kirchnerovcov, korupcia a biedu v tejto latinskoamerickej krajine. Neúspešne sa angažoval proti legalizácii homosexuálnych manželstiev v Argentíne.

Kardinál Bergoglio, ktorý je arcibiskupom arcidiecézy v Buenos Aires od roku 1998 a kardinálom od roku 2001, bol jediným jezuitom-účastníkom konkláve.